Кога избираме од седмата уметност во текот на годината, најчесто критериумот што ни го дозволуваат обврските на работа и дома (поврзани со децата – како кој) зависи од тоа што можеме да погледаме/ѕирнеме додека одвај ги држиме очите отворени (откако децата заспале).

Во тек на летниот одмор ги нема барем обврските од првиот вид, што секако ги подобрува шансите да се изменаџира и некоја поамбициозна филмска агенда. Списокот со филмови што следи го нарековме листа за надоместување, и ако сте синеаст сигурно сте ги одгледале повеќето, ако не и сите. Но, ако не …

За сите филмови од листата може и треба да се пишува многу, но за овој текст да не се претвори во роман, ги наведовме само насловите, годините и режисерите.

Pi (1998) – Darren Aronofsky

Dogtooth (Kynodontas, 2009) и Alps (Alpeis, 2011) – Yorgos Lanthimos

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) – Michel Gondry

Magnolia (1999) – Paul Thomas Anderson

Amores Perros (2000) и Birdman (2014) – Alejandro G. Iñárritu

Variola Vera (1982) – Goran Marković

The Thing (1982) – John Carpenter

No Country for Old Men (2007) – Ethan Coen, Joel Coen

Mulholland Drive (2001) – David Lynch

Crash (1996) – David Cronenberg

Crash (2004) – Paul Haggis

Memento (2000) – Christopher Nolan

Eyes Wide Shut (1999) – Stanley Kubrick

Carrie (1976) – Brian De Palma

Melancholia (2011) – Lars von Trier

Live Flash (Carne trémula, 1997) и All About My Mother (Todo sobre mi madre, 1999) – Pedro Almodóvar

28 Days Later … (2002) – Danny Boyle

Boyhood (2014) – Richard Linklater

Y Tu Mamá También (2001) – Alfonso Cuarón

Sideways (2004) – Alexander Payne

Oldboy (Oldeuboi, 2003) и Thirst (Bakjwi, 2009) – Chan-wook Park

Audition (Ôdishon, 1999) – Takashi Miike

I Saw the Devil (Ang-ma-reul bo-at-da, 2010) – Kim Jee-woon

In the Mood for Love (Faa yeung nin wa, 2000) – Kar Wai Wong

Pieta (2012) – Kim Ki-duk

Last Life in the Universe (Ruang rak noi nid mahasan, 2003) – Pen-Ek Ratanaruang

Adaptation. (2002) – Spike Jonze

The Great Beauty (La grande bellezza, 2013) – Paolo Sorrentino

Caché (2005) – Michael Haneke

Let the Right One In (Låt den rätte komma in, 2008) – Tomas Alfredson

The Lives of Others (Das Leben der Anderen, 2006) – Florian Henckel von Donnersmarck

Silent Light (Stellet Licht, 2007) и Battle in Heaven (Batalla en el cielo, 2005) – Carlos Reygadas

Holy Motors (2012) – Leos Carax

Happiness (1998) и Palindromes (2004) – Todd Solondz

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here