На кураторите на Јоркширскиот музеј (од Јорк, Англија), додека ‘копале’ низ архивите на институцијата за да си ја ‘убијат’ здодевноста дури музејот им е затворен за посети, им текнало како да го привлечат/задржат вниманието на публиката, барем онлајн. Имено, нашле нешта од кои произлегла идејата да ги предизвикаат музеите низ светот да објавуваат слики од „најморничавите предмети“ во нивните колекции, а за почеток, под хаштагот #CreepiestObject, објавиле слика од стуткана маса коса, што всушност е пунџа отсечена на погребот на римска госпоѓа од 3-4 век. Сликата е придружена со текстот – „Можете ли да го победите ова?“.

Првиот одговор на предизвикот дошол од Националниот музеј на Шкотска, со морничава слика на „сирена“; при што се работи за таканаречената „Фиџи сирена“, склопена од опашка на риба, и торзо и глава на мајмун. Во кампањата што трае на Twitter под хаштагот #CuratorBattle, досега се изредиле повеќе теми (за натпревар, од видот на „најморничав предмет“), а интерес пројавиле и музеи од форматот на Ермитаж или на Германскиот историски музеј од Берлин.

Ви пренесуваме некои од најуспешните егземплари:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here