20/02/2019

Кога во овој краток филм се среќаваат Star Wars и Шекспир, дезертиран Стормтрупер е...

„Сите го знаат почетокот на монологот на Хамлет, „Да се биде или не“ (To be or not to be). Но, ретко кој знае како оди понатаму. Ако преку овој...

Со „The house that Jack built“ von Trier им дава за право на хајкачите...

Кога (сега) го одгледав „The house that Jack built“, сфатив дека со овој филм Lars von Trier годинава се врати во Кан (од Канскиот фестивал беше протеран во 2011,...

Случајно токму сега го одгледавме филмот што најмногу ни се допадна во 2018: „The...

Вообичаено на крајот на годината се избираат најдобри филмови, а ние, немајќи таква намера, „случајно“ токму сега налетавме на филмот што најмногу ни се допадна во 2018. Се работи...

Bryan Cranston охрабрува јавно покажување гнев поради неправдите, како начин да се предизвикаат општествени...

ГОЛЕМИОТ актер Bryan Cranston, кој во „Breaking Bad“ го донесе најсилниот лик кој се појавил на ТВ-екраните, Walter White aka Heisenberg, во „The Late Show“ со Stephen Colbert (CBS),...

„Folklore“ – Хорор серија каде за стравот се задолжени традиционалните станари на кошмарите на...

Азискиот филм неспорно има мајстори на хоророт, и фановите веднаш ќе се сетат на „Ring“ (1998), „The Eye“ (2002), „Audition“ (1999) (на омилениот ни Takashi Miike), „Ju-on: The Grudge“...

„Halloween“ 2018 – достоен наследник на оригиналот на Carpenter од пред 40 години

Достоен наследник на оригиналниот „Halloween“ од 1978 година, „слешер“ мастерписот на John Carpenter – тоа сакале и успеале да го направат авторите на новата филмска „Ноќ на вештерките“, 40...

„Escape at Dannemora“: Ѕвездена актерска екипа верно пресликува вистинско и бизарно бегство од затвор

Спектакуларното бегство од строго чуваниот затвор Clinton Correctional Facility во американската сојузна држава Њујорк, на 20 километри од канадската граница, што се случи во 2015 година, доби големо медиумско...

„The Price of Everything“: Кој ја одредува цената на која ја сведува вредноста на...

„Уметноста и парите секогаш одат рака под рака. Многу е важно квалитетната уметност да биде скапа. Ги заштитуваш само работите што се вредни. Ако нешто нема финансиска вредност, на...

„The Endless“: Успешна филмска метафора за стравот од непознатото/натприродното

„Најстарата и најсилна човечка емоција е стравот, а најстар и најсилен вид страв е оној од непознатото“, е цитат од H. P. Lovecraft (кому треба да се верува кога...

Погледнете го краткиот филм „Progress Bar“ чиј коавтор е вештачка интелигенција

Поради лоши сценаристи втора сезона не добиваат и телевизиски серии со добра идеја и амбиција да траат. Оттука, во наездата од серии, добрите сценаристи, од кои на продукциските компании...