Home Ликови

Ликови

Наташа Сарџоска, писателка: „Не знам друг јазик каде глаголот ‘се снајде’ има позитивно значење...

0
„Не се врамувам ниту се римувам со овие простори, поточно со никакви простори. Не се чувствувам врзана ниту должна да прифатам извесна култура или матрица на однесување само заради...

Калина Брајковска, уметница: Слободата што ја барам, им ја давам и на моите ликови

0
Она што ние го забележуваме од уметноста на Калина Брајковска е дека уметницата живее силно, зашто силно доживува; така непрестајно додавајќи на изобилието искуства и останати појавности кои ги...

Драган Христов/LUDUS: „Модата е за лица кои со себе носат богат културен багаж“

0
Создава облека во која со мирна совест можат да уживаат додека ја носат и најголемите, најажурираните културно-интелектуални ‘пуританци’. Со јасно естетско педигре од најфиното во историјата на културата, изработена...

За парфемската уметност; со Владимир Арсовски – Кисел, парфемски ентузијаст

0
Натпросечната примаменост од убавите мириси што му почнала со пубертетот, Владимир Арсовски – Кисел скапо ја платил со првата колекција која не знаел како стигнала дури до 111 парфеми...

Гоше Мукаетов, конзерватор: „Ако одредени наши фрески изгорат, ќе биде исто како да изгорела...

0
„Скоро секое наше село – да не зборуваме за градовите, има црква со специфичен иконопис и специфично ѕидно сликарство. Нивната заштита, конзервацијата, треба да биде тековна, секоја година на...

Емилија и Стојче Тоциновски, сопружници и ликовни уметници: „Големите уметници не се врзани за...

0
Има добри, сликовито прецизни изрази, кои стануваат клишеа кога се употребуваат без доволно покритие. А нема да биде празна фраза кога Емилија и Стојче Тоциновски ќе ги наречеме прекрасни...

Томе Трајков, ударник на македонската стрип кауза: „Уживам следејќи го напредокот на македонскиот стрип...

0
„Има место за оптимизам, тоа го покажува масовното учество на млади македонски автори на интернационалниот стрип конкурс организиран од наша страна (повеќе од половината беа токму нивни стрипови). Создаваме...

Здравко Гиров, стрип автор, илустратор, аниматор … : „Изолацијата е дел од работниот опис...

0
„Ех, кога ќе ми текне дека како тинејџер мислев оти дното се збирштини како ‘Backstreet Boys’ и слични ...“ - е извадок што би требало да ги привлече да...

Владан Дробицки, џез музичар: „Изнесуваме во јавност еден куп млади уметници, желни за музицирање...

0
Владан Дробицки е еден од најпрепознатливите ликови на нашата џез сцена. Со повеќе од три децении ангажирана присутност, со „Сетстат“ го прават врзивното ткиво на сцената помеѓу спорадичните џез...

Перо Георгиев, архитект, дизајнер; цртач-поет: „Светот го впивам со раширени зеници, но го гледам...

0
Перо Георгиев не престанува да нѐ воодушевува со секоја следна објава на неговите уникатни цртежи органски поврзани со придружниот им текст. Овој префинет цртач-поет (го избегнавме сврзникот „и“ за...

Старо, а незастарено

Во Равена, престолнината на мозаикот

0
Во Италија не можете да промашите град ако барате богата, добро зачувана историја. Но, иако не е прочуена како Рим, Милано, Фиренца, Венеција или Неапол, малата Равена е навистина...

Слушнете ја „Лили Марлен“ на македонски, снимена во 1992 како симболичен глас против стигматизацијата...

0
Авторите на оваа македонска верзија, снимена пред 27 години, на германската љубовна песна „Лили Марлен“, веднаш се оградуваат од можните толкувања дека поривот да ја препеат има каква и...

Руски уметник преживува јадејќи само животни убиени на патишта, пркосејќи на претставата за цивилизациски...

0
Последниве три години, рускиот уметник Петр Давидченко преживува исклучиво јадејќи месо од животни убиени од возила на патиштата. Се обидува да постигне „полуавтономен начин на живот, што не зависи...

Дански уметник купува бездомници, и ги продава како миленици-уметнички дела на приватни колекционери

0
Данскиот уметник Kristian von Hornsleth купува бездомни луѓе, кои спијат на отворено на улиците низ Лондон, и ги продава како уметнички дела на приватни колекционери. Ова е неговиот нов...

Од дневникот на SK вампирка: Црно è bello

0
Кликнете за поголема слика  

И публиката е некогаш во право

0
Кликнете за поголема слика

„The Price of Everything“: Кој ја одредува цената на која ја сведува вредноста на...

0
„Уметноста и парите секогаш одат рака под рака. Многу е важно квалитетната уметност да биде скапа. Ги заштитуваш само работите што се вредни. Ако нешто нема финансиска вредност, на...

Domagoj Telišman, izrađivač lula: Kroz lulu ide jedan od najzahvalnijih ispušnih ventila u današnjim...

0
„Često me zovu razni muški klubovi da im održim predavanje o lulama i gotovo uvijek to predavanje baziram na tome da u današnjem užurbanom i stresnom vremenu svatko od...

Оливер Димитров, музичар: „Секогаш со ветрот на новиот звук в лице“

0
Оливер Димитров е сведок/учесник на сите важни скопски случувања поврзани со музиката уште од времето на Новиот романтизам. Наша оценка е дека има непогрешлив критериум, и оти нема посоодветен...