Home Платна

Платна

Мозаикот на Мишо Стојановски победи на конкурсот на тема „Пеколот“

0
Очекувано, барем според нашето скромно мислење, иако не за сметка за нашата возбуда, Мишо Стојановски победи на конкурсот за мозаик распишан по повод 700-годишнината од смртта на Данте Алигиери,...

Дејвид Хокни му дал ‘бинго’ на Mr Bingo, откако купил негови подметнувачи за чаши

0
Асистентот на Дејвид Хокни, знаејќи дека ќе му направи ќеиф на својот шеф кој е страстен пушач, му купил подметнувачи за пивски чаши украсени со минималистички цртеж на пепелник...

„Новите дела на Аниш Капур ветуваат откровение“ – вели кураторот на изложбата одложена за...

0
Познато е кога (ако развојот на пандемиската ситуација не ја одложи одново) ќе се одржи големата изложба на Аниш Капур во Венеција, каде првпат ќе може да се видат...

Топењето на восочните Руперт и Лаклан Мердок, Џери Салц го прогласи за најдобро во...

0
Деновиве, поточно во саботата (6-ти ноември), во црква на периферијата на Мелбурн што веќе не се користи за богослужби, британскиот уметник добитник на Тарнеровата награда во 2004-та година, Џереми...

Фредерик Бегбеде визави Маурицио Кателан: „Скандалот е медиум што не треба да се злоупотребува,...

0
Седнуваат да разговараат пред камера еден од најзначајните галеристи на денешницата, Емануел Перотан, и еден од најзначајните писатели, Фредерик Бегбеде (инаку, омилен писател на Перотан). Која им е темата на...

Мишо Стојановски ‘го препеал’ „Пеколот“ на Данте во мозаик; по повод 700-годишнината од смртта...

0
Во годинава на јубилејната, 700-та годишнина од смртта на Данте Алигиери (деновиве одбележана и кај нас со 21-то издание на Неделата на италијанскиот јазик организирана од Амбасадата на Италија...

Зарем ѝ треба модерна реинтерпретација на Бошовата „Градина на земните задоволства“?

0
Ремек-делото на Хиеронимус Бош, „Градината на земните задоволства“, е исклучително податливо за интерпретации, но преовладува толкувањето дека главната цел му е да ги дијагностицира човечките падови, лични и колективни,...

Керамичката уметност денес – изложба „Глинен поп(-арт)“

0
Иако керамиката често ја доживуваме повеќе како занает отколку како уметност (дури и во уметничките школи главно се образуваат дизајнери на керамика за потребите на индустријата), оваа уметност одамна...

Рекорден промет на пазарот на современа уметност, со голем придонес од продажбата на NFT-а

0
По пандемискиот пад од 34% на пазарот на современа уметност, истиот успеал силно да се поврати, особено со оглед на околностите на здравствената криза, со рекордни (за овој сегмент...

Видете ги колажите на Џармуш, кои ‘скришно’ ги правел 20 години

0
Големиот Џим Џармуш уште на почетокот на својата, сега веќе 40-годишна кариера, јасно го нашол/знаел својот филмски сензибилитет. Зашто никогаш не почувствувал потреба да го изневери. Дури и во...

Старо, а незастарено

Во Равена, престолнината на мозаикот

0
Во Италија не можете да промашите град ако барате богата, добро зачувана историја. Но, иако не е прочуена како Рим, Милано, Фиренца, Венеција или Неапол, малата Равена е навистина...

Слушнете ја „Лили Марлен“ на македонски, снимена во 1992 како симболичен глас против стигматизацијата...

0
Авторите на оваа македонска верзија, снимена пред 27 години, на германската љубовна песна „Лили Марлен“, веднаш се оградуваат од можните толкувања дека поривот да ја препеат има каква и...

Руски уметник преживува јадејќи само животни убиени на патишта, пркосејќи на претставата за цивилизациски...

0
Последниве три години, рускиот уметник Петр Давидченко преживува исклучиво јадејќи месо од животни убиени од возила на патиштата. Се обидува да постигне „полуавтономен начин на живот, што не зависи...

Дански уметник купува бездомници, и ги продава како миленици-уметнички дела на приватни колекционери

0
Данскиот уметник Kristian von Hornsleth купува бездомни луѓе, кои спијат на отворено на улиците низ Лондон, и ги продава како уметнички дела на приватни колекционери. Ова е неговиот нов...

Од дневникот на SK вампирка: Црно è bello

0
Кликнете за поголема слика  

И публиката е некогаш во право

0
Кликнете за поголема слика

„The Price of Everything“: Кој ја одредува цената на која ја сведува вредноста на...

0
„Уметноста и парите секогаш одат рака под рака. Многу е важно квалитетната уметност да биде скапа. Ги заштитуваш само работите што се вредни. Ако нешто нема финансиска вредност, на...

Domagoj Telišman, izrađivač lula: Kroz lulu ide jedan od najzahvalnijih ispušnih ventila u današnjim...

0
„Često me zovu razni muški klubovi da im održim predavanje o lulama i gotovo uvijek to predavanje baziram na tome da u današnjem užurbanom i stresnom vremenu svatko od...

Оливер Димитров, музичар: „Секогаш со ветрот на новиот звук в лице“

0
Оливер Димитров е сведок/учесник на сите важни скопски случувања поврзани со музиката уште од времето на Новиот романтизам. Наша оценка е дека има непогрешлив критериум, и оти нема посоодветен...