26/04/2019

Jeff Koons отпушта најголем дел од асистентите, еволуирајќи кон автоматизиран процес на работа

Името Jeff Koons често се споменува заедно со големи пари (до неодамна беше најскап жив уметник), габаритни дела, и, соодветно, масивна екипа соработници во неговото ателје. Но,...

Дански уметник купува бездомници, и ги продава како миленици-уметнички дела на приватни колекционери

Данскиот уметник Kristian von Hornsleth купува бездомни луѓе, кои спијат на отворено на улиците низ Лондон, и ги продава како уметнички дела на приватни колекционери. Ова е...

Ева Петковска и Мишо Стојановски – уметници за кои допрва ќе слушаме

Не ни требаше посебна „проникливост“ за уште во насловот да тврдиме дека ќе претставиме уметници за кои допрва ќе слушаме. Талентот на Ева Петковска и Мишо Стојановски, и нивното...

Расветлување на Емил Нолде – поддржувачот на нацизмот чија уметност била забранувана од нацистите...

Емил Нолде (1867–1956) долго бил еден од најпопуларните германски експресионисти, но неговата уметност била предмет и на прогон од нацистите кои ја означиле како „дегенеративна“.

Дејвид Линч: „Сликарството никогаш нема да умре“, а по повод неговата најголема ретроспективна изложба...

Режисерот Дејвид Линч е и цртач, сликар, скулптор, со формално ликовно образование, чии цртежи, слики, илустрации, графики, скулптури, се во сенката на неговото Големо филмско творештво, иако...

GIF-уметници за GIF-љубители

Едноставно да го наречеме уметнички израз што стои, односно се движи меѓу фотографијата и видеото, GIF-от (Graphics Interchange Format) ја има предноста во однос на двете со својот „блиц“...

Нов „The Art Market“ извештај: 67,4 милијарди долари „тежел“ глобалниот пазар на уметност во...

Глобалниот пазар на уметност и во 2018 година останал доминантно концентриран во САД, Обединетото Кралство и Кина, кај кои заедно е остварена 84% од вкупната светска продажба;...

... Патем се сетивме колку ужива(в)ме со ...

Skopje
clear sky
27.6 ° C
28 °
27.2 °
24 %
1.5kmh
0 %
Fri
26 °
Sat
18 °
Sun
16 °
Mon
15 °
Tue
14 °