„Уметност на гласањето“ – постери со кои уметници сакаат да ги мотивираат Американците ‘чувствителни’...

И покрај предноста на Бајден што ја покажуваат анкетите и штетата што на Трамп му ја прават обвинувањата дека за да си обезбеди реизбор поттикнува насилство, дел...

„Ти благодариме Бенкси“ – Витлеемци го изненадија најпознатиот уличен уметник посветувајќи му изложба на...

Бенкси е мајстор на диверзијата, односно на изненадувањата, од кои често им приредува позитивни на Палестинците. Оттука жителите на палестинскиот град Витлеем одлучиле сега тие да му...

Два нови одлични кратки стрипови од перото на Анте Попа

Неодамна го претставивме одличниот стрип-албум „Совршено христијанство со несовршени христијани“, чија ‘константа’ низ 20-те кратки стрипови е сценаристот, извесен Анте Попа. Деновиве добивме уште две кратки дози...

Гласајте за постер што ќе го поттикне редовното миење на рацете и ќе освестува...

Гласовите на публиката/јавноста ќе одлучат кое е најдобро меѓу 12-те уметнички дела создадени низ светот и влезени во потесниот избор од конкурсот Art of Change на WaterAid...

Брејвик после 9 години им ‘допресуди’ на мурал на Пикасо и на бруталистичка зграда...

Муралот „Рибарот“ (The Fishermen), дизајниран од Пабло Пикасо, што долго ја красел фасадата на зграда во центарот на Осло, во делот (Regjeringskvartalet) каде се сместени норвешки владини...

‘Сагата’ за најскапата слика на светот, „Спасителот на светот“, ќе добие свој мјузикл

По големата медиумска фама сразмерна на цената (450,3 милиони долари) на најскапо продадената слика на сите времиња - „Salvator Mundi“ (Спасителот на светот); по повеќето книги, минијатурниот...

Одново за генијалниот детски цртеж; односно, децата го ‘примаат’ Пикасо без остаток

За генијалниот детски цртеж сме пишувале, и ќе пишуваме, зашто не мора да си гениј како Пикасо за да увидиш дека на оној што „останал уметник и...

Запознајте го христијанството какво што е, низ ‘брз курс’ питок колку што може да...

Самиот наслов - „Совршено христијанство со несовршени христијани“ (лесна, а во функција на прецизноста насочена парафраза на насловот на познатото, мало само по бројот на страниците, дело...

Стрип(че): „Штипнат Молец“

Стрипчето целосно е направено од цртежи (извонредни) на сега 6-годишно дете (Петар Ристески), нацртани пред две години според програма во градинка; сега искомбинирани за илустрирање на приказната

Собирање стрипови: хоби во подем или „вид во изумирање“? Интервју со стрип-колекционерот Михајло Јосифовски

Од стрип-авторот и посветениот промотор на деветтата уметност во земјава, Александар Стеванов, одново добивме одлично интервју што во продолжение го пренесуваме во целост, а овој пат соговорник...

... Патем се сетивме колку ужива(в)ме со ...

Skopje
clear sky
-8 ° C
-8 °
-8 °
93 %
0.4kmh
0 %
Wed
4 °
Thu
5 °
Fri
6 °
Sat
11 °
Sun
10 °