‘Сагата’ за најскапата слика на светот, „Спасителот на светот“, ќе добие свој мјузикл

По големата медиумска фама сразмерна на цената (450,3 милиони долари) на најскапо продадената слика на сите времиња - „Salvator Mundi“ (Спасителот на светот); по повеќето книги, минијатурниот...

Одново за генијалниот детски цртеж; односно, децата го ‘примаат’ Пикасо без остаток

За генијалниот детски цртеж сме пишувале, и ќе пишуваме, зашто не мора да си гениј како Пикасо за да увидиш дека на оној што „останал уметник и...

Запознајте го христијанството какво што е, низ ‘брз курс’ питок колку што може да...

Самиот наслов - „Совршено христијанство со несовршени христијани“ (лесна, а во функција на прецизноста насочена парафраза на насловот на познатото, мало само по бројот на страниците, дело...

Стрип(че): „Штипнат Молец“

Стрипчето целосно е направено од цртежи (извонредни) на сега 6-годишно дете (Петар Ристески), нацртани пред две години според програма во градинка; сега искомбинирани за илустрирање на приказната

Собирање стрипови: хоби во подем или „вид во изумирање“? Интервју со стрип-колекционерот Михајло Јосифовски

Од стрип-авторот и посветениот промотор на деветтата уметност во земјава, Александар Стеванов, одново добивме одлично интервју што во продолжение го пренесуваме во целост, а овој пат соговорник...

„Стрип Алманах“ бр. 4: 9-та уметност во време на коронавирус

Еден од најплодните стрип цртачи во земјава, Дарко Богданов, е најзастапен автор и во новото специфично издание на Стрип центарот на Македонија од Велес, неодамна излезениот „Стрип...

Онлајн изложба на легендарната портретна фотографка Ени Либовиц, но сега со мртви природи што...

Ени Либовиц ни е позната како авторка на најпознатите фотографски портрети на славните од современата популарна култура, која очигледно успева да ги увери (ѕвездите) нејзиниот објектив да...

Дела на нашите Ева, Мишо, Мила и Аница на онлајн изложбата на равенската академија...

Ликовната академија во Равена (Италија), светскиот центар на мозаикот, каде - случајно или не - студираат најдобрите ученици на средното уметничко училиште „Лазар Личеноски“ (Скопје) од последниве...

Наша, „патемна“, Minecraft уметност

Популарноста на Minecraft и 11 години по лансирањето на играта не опаѓа – неодамна беше надмината бројката од 200 милиони продадени копии (со 126 милиони активни корисници...

Нови одлични илустрации на Ева Петковска, настанати ‘при запознавање’ со Autodesk SketchBook

Ако и ретко го читате patem.mk, не сте можеле да ја ‘промашите’ Ева Петковска, која редовно ни испорачува свежи (ќе го потенцираме „свежи“ поради значењето што сакаме...

... Патем се сетивме колку ужива(в)ме со ...

Skopje
broken clouds
12 ° C
12 °
12 °
82 %
1kmh
75 %
Fri
12 °
Sat
16 °
Sun
19 °
Mon
19 °
Tue
18 °