20/02/2019

Канцеларијата што секаде ја носите, а (можеби) не ја користите

Со години, особено од почетокот на ерата на паметните телефони, ја слушаме фразата за канцеларијата што можеме секаде да ја носиме со себе. Но, впечаток е дека недоволен број...

Iggy Pop ќе биде извршен продуцент на претстојната документарна серија, „Punk“

„Кумот на панкот“, како што го нарекуваат James Newell Osterberg Jr., познат по сценското име Iggy Pop, ќе биде извршен продуцент на документарната серија од четири епизоди, „Punk“, на...

И Скопје потврдува дека Оксфордскиот речник за 2018 го погодил Зборот за годината

Годинава што привршува не е токсична само во Скопје, туку и во светот, и на својот традиционален избор, Оксфордскиот речник (Oxford Dictionary) за Збор на годината (Word of the...

Jim Carrey со нов цртеж пред „мидтрмс“ посака гласот на Американците да биде „светлината...

Во пресрет на американските конгресни избори (midterms) што се одржуваат денеска, Jim Carrey, кој периодов уживаме гледајќи го во одличната серија „Kidding“, уште еднаш покажа дека дефинитивно не се...

Joy Division Orchestrated – проект на Peter Hook, басистот на (веројатно) највлијателниот бенд на...

Големите („Г-то“ ќе беше големо и ако зборот се најдеше во средината на реченицата) Joy Division ќе прозвучат во изведба на оркестар за класична музика во лондонската Royal Albert...

Ai-Da е првиот робот – самостојна уметница

Британската компанија што се занимава со роботика, Engineered Arts, ја претстави Ai-Da - првиот робот уметник, всушност уметница, што може да црта без инпут од човек. Ai-Da гледа преку камерите сместени...

Новиот документарец за David Bowie, „Finding Fame“, покажува дека кога е некој далеку пред...

Кога денеска ги видовме впечатоците што одговорните во BBC за музички откритија ги запишале во тек на најраната кариера на David Bowie, и кога знаеме дека сведочевме...

„Окото на Саурон“ прогледа од највисокиот облакодер во Сан Франциско

Со заоѓањето на сонцето на „Халовин“, граѓаните на Сан Франциско - оние незапознаените со петицијата Change.org, ги изненадил огнениот поглед на Окото на Саурон, симболот на Мрачниот Господар од...

Andy Warhol на Super Bowl – или наместо трка по груби консументски дразби, реклама...

Во светот на рекламата Super Bowl е најголемата сцена, и големите брендови запнуваат од петни жили за со највисока можна продукција да понудат ефектни/ефикасни креативни идеи или...

Aphex Twin ја симнува маската во интервју за Crack Magazine

Незаобиколен деликатес за поклониците на Aphex Twin! Бристолскиот независен месечник за музика и култура, Crack Magazine, во својот декемвриски број го има магот на насловната страница (која, ако го...