Ресто

Дејвид Линч: „Пандемијата ќе трае доволно за да доведе до нов начин на мислење...

0
Тоа што дневната рутина на Дејвид Линч не претрпела речиси никакви промени откако е на сила изолацијата поради коронавирусот, овој голем уметник автоматски го квалификува како експерт за карантин....

„Нека светлината од уметникот се одрази врз целата заедница“ – скопска Inside Out акција

0
Над 130 црно-бели портрети во голем формат, поставени густо здружно, деновиве доминираат на фасади на две згради од скопската улица Рузвелтова (44a – 46а, 130) Портретираните се таму зашто стојат...

Новиот документарец за David Bowie, „Finding Fame“, покажува дека кога е некој далеку пред...

0
Кога денеска ги видовме впечатоците што одговорните во BBC за музички откритија ги запишале во тек на најраната кариера на David Bowie, и кога знаеме дека сведочевме и сведочиме...

Освојте слика на Пикасо во хуманитарна лотарија со лоз од 100 евра

0
Ако скенирате фискални сметки и немате среќа во наградната игра на УЈП - „Мој ДДВ #MojaНаграда“, или ако сте добиле поврат на платениот ДДВ/некоја од наградите од истата, па...

SPACE10 претстави збирка рецепти за готвење што би можеле да ја спасат планетата …...

0
SPACE10, истражувачката и дизајнерска лабораторија од Копенхаген, што си задала мисија да креира решенија за подобар и екоодржлив начин на живот, сработила нешто што „на прва“ ќе ги разочара...

15 наслови – препораки за читање по повод Светскиот ден на книгата

0
23 април има симболично значење за светската литература, како датум на кој починале Вилијам Шекспир и Мигел де Сервантес (двајцата во 1616 година), а се родиле, на пример, Владимир...

Њујорк и со уметност се бори против ситниот криминал

0
Бројот на прекршочни постапки во Њујорк го достигнал својот пик со повеќе од 320.000 во 2009, а иако истите досега се намалиле, судовите во огромниот град останале преоптоварени, па...

Старо, а незастарено

Во Равена, престолнината на мозаикот

0
Во Италија не можете да промашите град ако барате богата, добро зачувана историја. Но, иако не е прочуена како Рим, Милано, Фиренца, Венеција или Неапол, малата Равена е навистина...

Слушнете ја „Лили Марлен“ на македонски, снимена во 1992 како симболичен глас против стигматизацијата...

0
Авторите на оваа македонска верзија, снимена пред 27 години, на германската љубовна песна „Лили Марлен“, веднаш се оградуваат од можните толкувања дека поривот да ја препеат има каква и...

Руски уметник преживува јадејќи само животни убиени на патишта, пркосејќи на претставата за цивилизациски...

0
Последниве три години, рускиот уметник Петр Давидченко преживува исклучиво јадејќи месо од животни убиени од возила на патиштата. Се обидува да постигне „полуавтономен начин на живот, што не зависи...

Дански уметник купува бездомници, и ги продава како миленици-уметнички дела на приватни колекционери

0
Данскиот уметник Kristian von Hornsleth купува бездомни луѓе, кои спијат на отворено на улиците низ Лондон, и ги продава како уметнички дела на приватни колекционери. Ова е неговиот нов...

Од дневникот на SK вампирка: Црно è bello

0
Кликнете за поголема слика  

И публиката е некогаш во право

0
Кликнете за поголема слика

„The Price of Everything“: Кој ја одредува цената на која ја сведува вредноста на...

0
„Уметноста и парите секогаш одат рака под рака. Многу е важно квалитетната уметност да биде скапа. Ги заштитуваш само работите што се вредни. Ако нешто нема финансиска вредност, на...

Domagoj Telišman, izrađivač lula: Kroz lulu ide jedan od najzahvalnijih ispušnih ventila u današnjim...

0
„Često me zovu razni muški klubovi da im održim predavanje o lulama i gotovo uvijek to predavanje baziram na tome da u današnjem užurbanom i stresnom vremenu svatko od...

Оливер Димитров, музичар: „Секогаш со ветрот на новиот звук в лице“

0
Оливер Димитров е сведок/учесник на сите важни скопски случувања поврзани со музиката уште од времето на Новиот романтизам. Наша оценка е дека има непогрешлив критериум, и оти нема посоодветен...